رییس پژوهشكده علوم زمین هشدار داد؛

پیشروی امارات به سمت ابوموسی با توسعه سواحل

پیشروی امارات به سمت ابوموسی با توسعه سواحل

لوازم فلزی: رئیس پژوهشکده علوم زمین نسبت به اقدام امارات برای توسعه سواحل خود و پیشروی آن به سمت جزیره ابوموسی هشدار داد.



به گزارش لوازم فلزی به نقل از سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، راضیه لک به مخاطرات ساحلی و دریایی استان هرمزگان اشاره و اظهار نمود: بالا آمدن سطح آب دریا، تغییر اقلیم و خشک شدن برخی مناطق ساحلی، طوفان های گرد و غبار، مخاطرات زیست محیطی و آلودگی مناطق ساحلی و دریایی، لطمه دیدن اکوسیستم های حساس ساحلی، طوفان های حاره ای، لغزش های دریایی، مخاطرات در رابطه با فرسایش و رسوب گذاری و سونامی، همچون این مخاطرات ساحلی به شمار می روند.
رئیس پژوهشکده علوم زمین اطلاعات پایه را از نیازهای اولیه برای پایش این مخاطرات ذکر کرد و افزود: برای پیشگیری و مقابله یا سازگاری با مخاطرات دریایی نیاز به اطلاعات پایه مختلف در محیط های ساحلی و دریایی داریم که این اطلاعات توسط ارگان های دریایی همانند سازمان بنادر و دریانوردی، سازمان شیلات، سازمان محیط زیست، سازمان زمین شناسی، سازمان جغرافیایی ارتش و همین طور دانشگاه ها و مراکز پژوهشی تولید می شوند.
وی، نمونه تهیه این نقشه ها را سازمان زمین شناسی دانست که بیش از یک دهه اطلاعات مهمی از بستر خلیج فارس درباب رسوبات آن تهیه کرده است.
این مقام مسئول، نقشه اطلس آلودگی های این حوضه آبریز برای ۶۳ عنصر را از دیگر اطلاعات پایه درباب خلیج فارس عنوان نمود که از طرف سازمان زمین شناسی و اکتافات معدنی کشور تهیه شده است.
مطالعات رسوبات خلیج فارس
رئیس پژوهشکده علوم زمین به بیان برخی مطالعات انجام شده از طرف سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور درباب رسوبات خلیج فارس پرداخت و افزود: ما در مطالعاتی که بر روی رسوبات دو منطقه بین بندرعباس و قشم و همین طور در بوشهر خلیج فارس داشتیم، رسوبات مربوط به ۶ هزار و ۹۰۰ سال قبل را مشاهده کردیم و این نشان از وقوع یک رخداد عظیم در این مناطق دارد.
وی توضیح داد: ما در مغزه هایی که از این مناطق برداشت کردیم، متوجه شدیم که در رخدادی که ۶ هزار و ۹۰۰ سال قبل رخ داده، رسوبات این حوضه آبریز وارونه شده، به شکلی که قلوه های سنگ بسیار بزرگی همراه با رسوبات نرم با خود آورده است.
لک افزود: زمانی که مقاله این مطالعات را در یک همایش بین المللی دریایی در بوشهر ارائه کردم، چند نفر از متخصصان این سوال را مطرح نمودند که این رسوبات می تواند مربوط به طوفان نوح باشد و این ایده را در ذهن ما ایجاد کرد که احتمال داده می شود که این رسوبات مربوط طوفان نوح باشد.
ساخت جزایر مصنوعی در خلیج فارس
وی ضمن هشدار به ساخت جزایر مصنوعی در خلیج فارس، اظهار داشت: ساخت و ساز جزایر مصنوعی از طرف کشور امارات یکی از مسائلی است که از طرف این کشور با اهداف توریستی در حال انجام می باشد.
وی افزود: علاوه بر ساخت این جزایر، شاهد ساخت یکسری ساختارهای موازی با خلیج فارس هستیم که هیچ هدف توریستی ندارد و رصد ما نشان داد که این ساختارها موازی با دریا سبب افزایش نرخ رسوبگذاری تا ۱۰۰ برابر می شود.
رئیس پژوهشکده علوم زمین با اعلان اینکه کشور امارات درحال ساخت یک سری ساختارهایی باریک، کم عرض، طویل و موازی با ساحل که کاربرد تفریحی نیز ندارند است، هشدار داد: این امر می تواند خطری برای ما در آینده باشد، برای اینکه اگر امارات بتواند با این ساختارها، ساحل خودرا توسعه دهد، شاید در آینده ادعایی درباب جزیره ابوموسی داشته باشد.
سونامی در خلیج فارس
وی، سونامی را مجموعه ای از موج های بسیار طولانی دانست که گاهی فاصله بین دو قله موج به صدها کیلومتر می رسد و اظهار داشت: در دریای عمان یعنی از تنگه هرمز تا مرز بین ایران و پاکستان امکان سونامی وجود دارد. بیشترین امکان برای آن، وجود گسلی بزرگ است که زمین لرزه ای شدید را در این ناحیه به وجود می آورد و در نتیجه آن با جابه جایی آب کف دریا، احتمال وقوع پدیده ای همانند سونامی در همه نقاط ساحل مکران وجود دارد.
به گفته وی، آثار تاریخی به جا مانده نشان میدهد که در منطقه مکران شامل ایران و پاکستان، زلزله های بزرگی رخ داده است، نمونه آن در نوامبر ۱۹۴۵ و در منطقه «سابداکشن» زون مکران در نزدیکی سواحل پاکستان است که با بزرگی ۸.۱، سونامی را بوجود آورد که سواحل عمان را تحت تأثیر قرار داد.
لک اشاره کرد: بر اثر این سونامی، در نواحی ساحلی پاکستان بیشترین ارتفاع امواج سونامی به حدود ۱۳ متر رسید و حدود چهار هزار نفر کشته شده و درکراچی نیز ارتفاع امواج به حدود ۲ متر رسید، ضمن آنکه در «پسنی» و «اورماره» شکست های اساسی و عمده ای در زمین پدید آمد و در بعضی نقاط تا حدود ۱.۵ متر زمین پایین افتاده بود.
وی اشاره کرد: دو زلزله سالهای اخیر جزیره قشم شاید مثال بارزتری از اهمیت توان لرزه خیزی گسل های زون زاگرس در بستر دریا باشد. مرکز کانونی این دو زلزله در داخل جزیره قشم قرار دارد و با این وجود رهگیری و شناخت دقیق اینگونه گسل ها برای برآورد بیشینه زلزله احتمالی رخ داده، حائز اهمیت می باشد.
این محقق حوزه زمین شناختی اشاره کرد: گسل های شناخته شده در منطقه و مرکز زلزله های رخ داده نشان از ادامه روند گسل ها در بستر دریا دارد.
رخداد فاجعه زیست محیطی برای جنگل های حّرا همانند دریاچه ارومیه
لک با اشاره به ساخت پل خلیج فارس، توضیح داد: ما یکسری مطالعات دقیق جهت بررسی زیربستر در خلیج فارس انجام دادیم و نتایج نشان داد که در تنگه خوران طی هزاران سال حتی یک متر رسوبات در این منطقه نشست نداشته و این امر حاکی از یک جریان بسیار شدید جزر و مدی در این منطقه است که رسوبات با مد وارد این تنگه می شود و با یک جریان جزری، این رسوبات از تنگه خوران خارج می شود و از این طریق یک ساز و کار بالانسی میان میزان رسوبات وارد شده و خارج شده در جنگل های حرا وجود دارد.
وی افزود: حال اگر بهر دلیلی در تنگه خوران جلوی این روند ورود و خروج رسوبات جلوگیری شود، این رسوبات در جنگل حرا باقی خواهد ماند.
این محقق حوزه زمین شناسی اشاره کرد: با ساخت پل خلیج فارس در این منطقه، ساختارهایی در بستر دریا ایجاد خواهد شد که می تواند عاملی برای تغییر وضعیت رسوبات وارد شده به جنگل های حرا باشد و احتمال می رود یک عاملی برای لطمه رساندن به این جنگلها باشد و ایجاد پل می تواند وضعیتی همانند وضعیت دریاچه ارومیه بوجود آورد.
لک تصریح کرد: بدین جهت سفارش می شود که برای ساخت این پل حتما مطالعات دقیق تری در تنگه خوران صورت گیرد تا پلی در امتداد توسعه پایدار در این منطقه ایجاد شود.


منبع:

1400/12/08
11:43:41
5.0 / 5
644
تگهای خبر: تولید , متخصص , مرز , معدن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۴
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی