درد جانکاه صنعت شترمرغ، از زخمی 25 ساله

درد جانکاه صنعت شترمرغ، از زخمی 25 ساله

به گزارش لوازم فلزی مرکزی مدیرعامل شرکت تعاونی مجتمع تولید و پرورش شترمرغ زرندیه اظهار داشت: بیست و پنج سال پیش واردات شترمرغ بر طبق یک برنامه ریزی صحیح انجام نشد و بجای این که این بازار در دست تولیدکننده واقعی و صاحبان علم و تحت نظارت آنان باشد به دست دلالان و واسطه ها افتاد که هیچیک نه علم کار را داشتند نه تجربه، اما هیاهوی فراوان براه انداختند و در نهایت، این تولیدکنندگان محصول پروار بودند که، متضرر شدند.



پرویز شیبانی در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: باتوجه به شرایط اقتصادی موجود در کشور، به ویژه تغییر در قیمت و نوسانات نهاده های دامی، اهداف توسعه ای در تولید همخوانی نداشته و ندارد و پرورش شترمرغ را با موانع جدیدتری مواجه کرده است.

وی بیان کرد: در ابتدای هدفگذاری برای تولید شترمرغ در این مجتمع برای ۲۹۱۰۰ قطعه برنامه ریزی شده بود و قرار بود سالانه تولید هزار تن گوشت شترمرغ و فرآوری هایی در حوزه روغن، پر و پوست شترمرغ صورت پذیرد که برخی موانع موجب عدم تحقق این برنامه عملیاتی شدند.

وی افزود: امروزه جایگاهی که شترمرغ نسبت به ۲۰ سال پیش در کشور داشت، از بین رفته که دلیل عمده آن این است که در کشورهای پیشرفته ۲۰ الی ۳۰ درصد سود حاصله از این نوع فعالیت را بر فروش گوشت متمرکز می کنند و مابقی آن بر پوست، چرم، پر، روغن و سایر محصولات و مصنوعات این پرنده هدفگذاری می شود. از طرفی توده مردم ایران خصوصا قشر حقوق بگیر، چرم پوش نیستند و اگر هم اینطور باشند قدرت خرید چرم با قیمت بالا را ندارند.

این مدیر بازنشسته معاونت بهبود تولیدت اموردام وزرات جهاد کشاورزی(معاونت امور دام سابق) با سابقه۳۳ ساله اشاره کرد: هم اکنون در حدود ۳۵ میلیون تخته پوست در قالب پوست و سالامبور از ایران به قیمت نازل به خارج از کشور نظیر ایتالیا و... صادر می شود چونکه توان رقابت با چرم ایتالیا و ترکیه را ندارد.

وی با اشاره به این که به سبب ناتوانی ایران در بهره گیری از مزیت محصولات دامی در زمینه پوست و چرم متقاضیان استفاده از این محصولات نیاز خودرا از سایر کشورها تامین و وارد می کنند، بیان کرد: بدین سبب محوری ترین فعالیت مجتمع های تولید و پرورش شترمرغ در کشور که بزرگترین آن در شهرستان زرندیه فعالیت می کند بر تولید گوشت متمرکز شده و در ارتباط با محصولات و مصنوعات آن باوجود این که این مساله محور فعالیت است، نتوانسته بهره مند شود. به عبارتی دیگر، فعالیت تولید شترمرغ در کشور، فقط مبتنی بر هزینه کرد و سودآوری از محل تولید گوشت است که بیشترین ضربه در همین نقطه به تولید کنندگان وارد می شود.

مدیرعامل بزرگترین مجتمع تولید و پرورش شترمرغ کشور در زرندیه با اشاره به آمار شترمرغ موجود در ایران و تولید گوشت حاصله از آن اظهار داشت: باتوجه به تنوع بازار به لحاظ وجود فروشگاه های زنجیره ای در تهران، در زمینه فروش گوشت شترمرغ در کشور مشکلی وجود ندارد اما امروزه با افزایش قیمت نهاده ها، کمک دولت در قالب پرداخت تسهیلات با نرخ ۱۵ درصد نیز جوابگو نخواهد بود. از طرفی افزایش قیمت هرکیلو گوشت به حدود ۲۵۰ هزار تومان، پرورش دهندگان خصوصا پرواربندان را گرفتار مشکل در عرضه گوشت خواهدنمود و متاسفانه درباب محصولات نظیر پوست و چرم اقدامی نمی توان انجام داد.

وی اضافه کرد: تولید کننده برنامه خودش را بر تولید گوشت متمرکز می کند و به جهت اینکه زودتر پرنده پروار شود روی زمان و جیره غذایی هدفگذاری می کند، طول دوره پرواربندی را از ۱۰ تا ۱۱ ماه را به هفت یا هشت ماه تقلیل می دهد و با افزایش خوراک سبب می شود که پرنده زودتر رشد کند یا اصطلاحا وزن بگیرد و به عبارت دیگر چاق شود که این مهم در کیفیت و طعم گوشت می تواند تا حدودی اثر منفی بگذارد خصوصا در پوست که موجب می شود از کیفیت لازم و اندازه مطلوب برخوردار نباشد.

وی با اشاره به مشکلاتی که دولت در تامین نهاده های دامی با آن مواجه می باشد، اظهار داشت: هم اکنون قوت لایموت مردم در زمینه ماکیان بیشتر مرغ و تخم مرغ است و اولویت دولت تامین نهاده برای این محصولات پرخریدار است تا شترمرغ که اقبال کمتری در بازار به نسبت این محصول دارد. میان آهن در گوشت شترمرغ چهار برابر گوشت معمولی است و با توجه به این که جامعه ما فقر آهن دارد، می طلبد تا با حمایت دولت قیمت تمام شده این محصول کاسته شود تا مردم قدرت و توان خرید آنرا داشته باشند و از مزیت های پروتئینی و خاصیت های سرشار آن همچون برخورداری از آهن و امگا ۳و۶ و۹ آن برخوردار شوند.

شیبانی در ادامه خرید بموقع نهاده های دامی در فصل تولید و برداشت علوفه در فصل بهار و تابستان را مورد تاکید قرار داد و اضافه کرد: نبود نقدینگی و حمایت لازم از طرف دولت باعث شده است که تولیدکننده مبادرت به خرید نهاده های دامی در فصل زمستان به قیمت بالاتر از قیمت زمان برداشت کند در حالی که اگر بموقع نهاده های دامی خریداری شود اساسا قیمت تمام شده محصول کاهش خواهد یافت.

وی با تاکید بر این که در پروسه تولید باید علاوه بر توجیه اقتصادی، اشتغال هم دیده شود، اظهار داشت: وقتی برای تولیدکننده پروسه تولید توجیه اقتصادی نداشته باشد، کاهش اشتغالزایی اتفاق می افتد.

وی وجود بزرگترین مجتمع تولید و پرورش شترمرغ کشور در زرندیه را یک مزیت برای ایران دانست و اضافه کرد: زیرساخت های موجود در این مجتمع بیش از پنج هزار میلیارد تومان ارزش اقتصادی دارد و هیچ سرمایه گذاری در وضعیت اقتصادی موجود جرئت راه اندازی چنین مجتمعی را ندارد پس چرا باید از این ظرفیت به خوبی استفاده نشود. مجتمعی که علاوه بر راه اندازی ۹۷ واحد تولید و پرورش شترمرغ از زیرساخت هایی نظیر آب، برق، گاز، راه مواصلاتی و... برخوردارست نباید راکد بماند و تنها با ۳۰ درصد ظرفیت فعالیت داشته باشد.

شیبانی با تاکید بر این که مجتمع تولید و پرورش شترمرغ زرندیه یک ثروت ملی است، اشاره کرد: باید این ثروت ملی در جهت تولید و اشتغال مورد استفاده قرار گیرد، گرچه اقداماتی از طرف تولیدکنندگان این مجموعه که دانش اقتصادی کافی در عرصه تولید دارند طی ۱۷و۱۸سال گذشته انجام شده است اما به تنهایی قادر به ادامه کار نیستند. لازم به توضیح این که اعضای این تعاونی و شرکت تعاونی همانند سایر مجمتع های دامداری و دامپروری تا حالا یک ریال از اعتبارات بلاعوض دولتی جهت زیر ساخت ها و امور زیر بنایی استفاده نکرده اند. گرچه دولت و مقامات استان و شهرستان در بزنگاه ها بیشترین حمایت را در تسهیل کار و صدور مجوزها و نیز اعطای تسهیلات بانکی داشته اند، اما کافی نیست.

وی با اعلان اینکه باید سیاست های تشویقی در پشتیبانی از تولید در عالی ترین سطح خود اعمال شود و بستر مهیا شده را با نگاه ویژه ببینند، اظهار داشت: با وجود نوسانات در بازار گوشت گوساله، میزان تولید و تقاضا در این بازار مشخص است و باتوجه به افزایش جمعیت، افزایش تولید باید مدنظر قرار گیرد چونکه دولت قادر به تامین پروتئین حیوانی با افزایش جمعیت در سال های آتی نخواهد بود. پس ضروریست از سرمایه های موجود استفاده شده و واحدهای راکد تولیدی را به چرخه تولید بازگرداند و بجای سرمایه گذاری های جدید که موفق بودن آنان در هاله ای از ابهام است، واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد را فعال کند.

مدیرعامل مجتمع تولید و پرورش شترمرغ زرندیه اظهار داشت: حدود ۲۵ سال قبل حدود ۲۰۰ پرنده مولد جهت جوجه کشی از آفریقای جنوبی وارد ایران شد که این تعداد در نقاطی نظیر ملایر، ورامین، هشتگرد و زرندیه توزیع شد و جوجه گیری از این تعداد پرنده صورت گرفت. برخی تولیدگان برخی از جوجه های حاصله را پس از رسیدن به بلوغ جنسی در کشور توزیع کردند ولی با گذشت حدود ۲۵ سال و خلوص نژادی این پرندگان رو به کاهش نهاد که در نتیجه آن درصد تخم نطفه دار کم شد و درصد هچ (خروج جوجه از تخم در درون دستگاه هچر) و درصد ماندگاری جوجه بعد از خروج از هچ نیز پایین آمد و این موضوعات علاوه براختلاف ژنتیکی در شترمرغ، صنعت شترمرغ را با چالش مواجه کرد.

شیبانی اضافه کرد: اگر سیاست بر این باشد که این صنعت بتواند بصورت پویا ادامه حیات داشته و برای مشتاقان سرمایه گذار انگیزه بوجود آورد باید از روش های آزمون و خطا همانند ۲۵ سال قبل اجتناب شود و علاوه بر آن باید سیستم پرورش، مدیریت، تغذیه و بهداشت که قارچ گونه طی ۲۰ سال قبل رشد کرده اصلاح گردد. باید علاوه بر این مساله برای رکن اصلی کار که جلوگیری از هدررفت سرمایه و پویایی سرمایه گذاری های انجام شده است، می توان با وارد کردن خلوص نژادی مولدهای رجیستر(شناسنامه دار) اصلاح در خلوص نژادی این پرندگان را انجام داد تا شاید نتیجه مطلوب حاصل شود.

وی با تاکید بر انجام کار تحقیقاتی و پژوهشی با بهره گیری از نظرات فعالان این صنعت در کشور برای اصلاح این رویه، اظهار نمود: هرچند متاسفانه تولیدگان مجتمع شترمرغ زرندیه معتقدند برای اینکارها دیر شده است چونکه تلفات و خسارات زیادی را درطی ۱۵ سال قبل متحمل شده اند و دیگر آن شوق و ذوق روزهای اولیه در آنان نیست چونکه سرمایه گذاری هایی که انجام داده اند انتظارات آنها را برآورده نکرده است.

وی اضافه کرد: توسعه صنعت شترمرغ می توانست ایران را به قطب تولید این پرنده در جهان تبدیل کند و در زمینه صادرات گوشت و سایر محصولات حرفی برای گفتن داشته باشیم، اما ۲۵ سال پیش واردات شترمرغ بر طبق یک برنامه ریزی صحیح انجام نشد و بجای این که این بازار در دست تولیدکننده واقعی و صاحبان علم و تحت نظارت آنان باشد به دست دلالان و واسطه ها افتاد که هیچ یک نه علم کار را داشتند نه تجربه، اما هیاهوی فراوان راه انداختند. هدف آنها فقط جوجه فروشی بود و تولیدگان محصول پروار همچون مجمتع شترمرغ زرندیه، متضرر شدند.

او اشاره کرد: با وجود همه مشکلات، اما تولیدکنندگان در این مجتمع از همه توان خود برای حفظ این ثروت و سرمایه ملی تا حالا بهره برده و خواهند کرد تا به نقطه اوج تولید و ایجاد اشتغال برسند و هیچ وقت در خدمت به مردم در عرصه تولید خسته و ناامید نخواهند شد.

شیبانی اشاره کرد: با همه مشکلات هنوز هم استان مرکزی به لحاظ فعالیت این مجتمع در زرندیه رتبه اول را در تولید گوشت شترمرغ به خود مختص کرده است که البته کسب این رتبه تنها با فعالیت حدود ۳۰ درصد ظرفیت این شرکت تعاونی اتفاق افتاده ولی در مجموع، مسئله مهم اینست که به سبب مشکلاتی که در عرصه تولید ایجاد شده تولید این پرنده کم شده است.

وی اشاره کرد: وجود ۹۷ واحد پرورش شترمرغ در این مجتمع، پبش بینی کارخانه خوراک دام، راه اندازی کشتارگاه با پیشرفت فیزیکی ۸۵ درصد، پیش بینی راه اندازی مجموعه رفاهی و فرهنگی و ورزشی و... شرایط آب و هوایی مناسب و نزدیکی به بازار مصرف پایتخت، این مجتمع را به قطب تولید پروتئین حیوانی کشور تبدیل نموده است.





منبع:

1401/03/17
11:46:15
5.0 / 5
613
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
MetalSaz لوازم فلزی

metalsaz.ir - حقوق مادی و معنوی سایت لوازم فلزی محفوظ است

لوازم فلزی

ساخت لوازم فلزی