در گفت وگو با ایسنا اعلام شد
آخرین خبرها از بسته جدید ارزی و نرخ دلار
لوازم فلزی: طبق اعلام دولت و مجلس، سیاست ارزی بانك مركزی در حال بازبینی است و بزودی این بسته جدید عرضه می گردد اما آنچه از مسئولان اتاق بازرگانی شنیده شده، بر طبق این بسته، از این پس مرجع رسمی نرخ دلار بازار ثانویه است كه قیمت پیشنهادی آن ۸۰۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان خواهد بود و دلار ۴۲۰۰ تومانی فقط برای واردات كالاهای اساسی و دارو اختصاص می یابد و ارز صادركنندگان عمده غیرنفتی از سامانه نیما به بازار ثانویه منتقل می گردد. همینطور میزان ارز مسافری نصف خواهد شد.
مسعود كیمیایی اسدی - عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران - در گفت وگو با ایسنا، درباره این سیاست جدید ارزی اظهار نمود: مفهوم و مفهوم این سیاست این است كه دولت نرخ بازار را بعنوان نرخ واقعی قبول كرده و می خواهد به قول رئیس مجلس، قیمت ارز شناور و كنترل كند و از این پس نقش نظارتی خویش را بیشتر كند تا اینكه تعیین كننده نرخ باشد.
به گفته وی، بر این اساس دولت می خواهد روی بازار ثانویه نظارت داشته باشد و صادركننده و واردكننده با یك نرخ توافقی، ارز خویش را تبادل كنند و دولت فقط ناظر باشد.
كیمیایی اسدی اظهار داشت: طبق سیاست ارزی كه از اول امسال با دستور معاون اول رییس جمهور اجرا و نرخ دلار ۴۲۰۰ تومان اعلام شد، سایر قیمت ها برای این نوع ارز جرم تلقی شد و گفتند "غیر از ارز ۴۲۰۰ تومانی ارز دیگری را به رسمیت نمی شناسیم". از فردای آن روز اتاق بازرگانی نسبت به این سیاست، موضع گرفت و كارشناسان اقتصادی هم اعلام نمودند كه این سیاست دستوری تعیین نرخ ارز كارشناسی نیست و كار عجولانه، غیركارشناسانه و نسنجیده ای بوده است.
وی اضافه كرد: بعد از گذشت دو - سه ماه، دولت متوجه شد تعیین نرخ دستوری امر درستی نیست؛ ازاین رو كار صرافی ها را هم ممنوع و مشاهده كرد كه وضعیت تقاضا برای ارز ۴۲۰۰ تومانی به شدت بالا رفت. در همان ماه های اول نزدیك به ۳۰ میلیارد دلار ثبت سفارش در وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت گرفت كه خواهان دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات كالاهای گاها لوكس، مصرفی یا كالاهای اولیه بودند. اكنون كه دولت با این حجم بالای تقاضا مواجه شده متوجه شده كه ظاهرا قیمت دستوری ۴۲۰۰ تومانی برای دلار كارایی لازم را ندارد.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: در بسته جدید، بازار ثانویه بعنوان مرجع نرخ رسمی كشور مدنظر خواهد بود و دلار ۴۲۰۰ تومانی فقط برای واردات كالاهای اساسی و دارویی تخصیص داده شود و دیگر وارد سامانه نیما نشود. بر این اساس بقیه ارزهای پتروشیمی، فولاد یا ارزهایی كه پس از نفت قابل توجه هستند، به سمت بازار ثانویه می روند و در آنجا قیمت توافقی بین صادركننده و واردكننده صورت می گیرد و صادركننده، ارز خویش را به واردكننده اختصاص می دهد.
به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، طبق اعلام اتاق بازرگانی بر مبنای سیاست جدید ارزی بانك مركزی، دولت به دنبال اجرای سه سیاست جدید در بازار ارز است كه هدف اصلی در گام اول تثبیت بازار و در ادامه جلوگیری از توزیع رانت اعلام شده است.
انتقال مبادلات ارزی صادركنندگان عمده به بازار ثانویه، پایه و اساس بسته جدید ارزی بانك مركزی است كه البته نحوه دقیق اجرای آن بعد از اظهارنظر سازمان برنامه وبودجه مشخص خواهد شد. مقرر است صنایع پتروشیمی، فولادی و معدنی كه ۸۰ درصد از صادرات غیرنفتی كشور به آنها متعلق می باشد و تابحال باید ارز حاصل از صادرات خویش را به نرخ مصوب در سامانه نیما به واردكنندگان گروه دوم كالایی می فروختند، ارز خویش را مانند صادركنندگان بخش خصوصی در بازار ثانویه و به نرخ توافقی به واردكنندگان تخصیص دهند.
خبرها حاكی از این است كه بانك مركزی به دنبال بازگرداندن صرافی های مجاز به چرخه ارزی است و احیانا توافقات ارزی صادركنندگان و واردكنندگان بر بستر صرافی ها صورت خواهد گرفت كه نرخ پیشنهادی برای آن بین ۸۰۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان اعلام شده است.
سومین برنامه بانك مركزی در حوزه مدیریت بازار ارز، احتمال كاهش ۵۰ درصدی ارز مسافری است كه با نرخ مصوب به مسافران واجد شرایط تخصیص می یابد. در شرایط فعلی به واسطه اختلاف بیش از ۱۰۰ درصدی نرخ ارز دولتی و غیررسمی، عملا تخصیص ارز مسافری به توزیع رانت تبدیل گشته و قبل از این دفاتر خدمات مسافرتی را به سمت تبلیغ سفر مجانی تشویق كرده بود.
بر مبنای قواعد فعلی تخصیص ارز مسافری، بسته به دوری یا نزدیكی مقصد، هر مسافر معادل ۵۰۰ یا هزار یورو ارز با نرخ دولتی دریافت می كند كه بهای آن به طبق نرخ مصوب حدود ۲.۵ تا پنج میلیون تومان خواهد بود اما به واسطه اختلاف قیمتی شدید میان ارز دولتی و ارز غیررسمی، بهای این میزان ارز در بازار غیررسمی معادل شش تا ۱۲ میلیون تومان برآورد می گردد. در این وضعیت تخصیص ارز دولتی به هر مسافر به منزله تخصیص رانت ۳.۵ تا هفت میلیون تومانی به هر مسافر بوده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب