در گزارش لوازم فلزی مطرح شد؛
تحریم های داخلی صادرات فرش دستباف را زمین زد
به گزارش لوازم فلزی رئیس اتحادیه تعاونی فرش دستباف اظهار داشت: تا دو دهه قبل ما سالانه یک میلیارد دلار صادرات فرش داشتیم اما بیشتر به سبب تحریم داخلی این عدد به 70 میلیون دلار رسیده است.
عبدالله بهرامی در گفت و گو با خبرنگار مهر، در مورد وضعیت تولید و صادرات فرش گفت: صادرات فرش در ۴ ماه نخست امسال ۱۵ میلیون دلار بود و معین نیست تا آخر سال بتواند به ۵۰ میلیون دلار برسد.
رئیس اتحادیه تعاونی فرش دستباف اضافه کرد: کاهش صادرات دو دلیل عمده دارد؛ دلیل نخست تحریم دولت آمریکا از سال ۹۷ است چونکه ۳۰ درصد از صادرات فرش ما به بازار آمریکا بود. ۷۰ درصد دیگر افت صادرات هم ناشی از تحریم های داخلی بوده است.
صادرات فرش اغلب به صورت امانی است
وی با اشاره به مصوباتی که به مثابه تحریم داخلی، دست و پای صادرکنندگان را بسته است، اظهار داشت: مصوبه تعهد ارزی بانک مرکزی یکی از دلیلهای افت صادرات است، برای اینکه اولاً اختلاف مبلغ ریالی دلار آزاد با نیمایی زیاد است و همین طور صادرات فرش با صادرات سایر کالاها فرق می کند. فرش عموماً به صورت امانی صادر می شود و خریدار در همان لحظه پول نمی دهد. ممکنست فرش برگشت داده شود و یا از کشوری به کشور دیگر ارسال شود.
مصوبه تعهد ارزی بانک مرکزی یکی از دلیلهای افت صادرات است. فرش عموماً به صورت امانی صادر می شود و خریدار در همان لحظه پول نمی دهد. ممکنست فرش برگشت داده شود و یا از کشوری به کشور دیگر ارسال شود
بهرامی با اعلان اینکه صادرکنندگان عطای صادرات را به لقایش بخشیدند، اظهار داشت: بدین جهت صادرکنندگان به جهت اینکه گرفتار مشکل نشوند و یا به عنوان بدهکار ارزی به قوه قضائیه معرفی نشوند، امسال و سال قبل اقدام به صادرات فرش نکردند و سرمایه هایشان را در بخش های دیگر کشور سرمایه گزاری نموده اند که نه مالیاتی دارد و نه زیانی و در عین حال سودآوری خوب و بی دردسری هم دارد.
وی افزود: در این مورد بارها با بانک مرکزی و وزارت صمت از طرق مختلف جلسه گذاشته ایم و گفتیم که فرش دستباف پرچم دوم ایران است و شما بجای ریختن آب در آسیاب دشمن به فعالان بخش فرش کمک می کردید. وقتی دشمن پس از موشک دست روی فرش گذاشت یعنی این صنعت جایگاه ویژه اجتماعی و اقتصادی دارد. اگر کسی حداقل اطلاعات اقتصادی هم داشته باشد می داند که ۹۵ درصد این صنعت صادرات محور و ارزآور است و باید حمایت شود؛ مسئولان باید صادرات این محصول را تسهیل و فعالان را تشویق به تولید می کردند تا بتوان تا حدودی خلأ ارز نفتی را از این طریق پر کرد.
بارها با بانک مرکزی و وزارت صمت از طرق مختلف جلسه گذاشته ایم و گفتیم که فرش دستباف پرچم دوم ایران است و شما بجای ریختن آب در آسیاب دشمن به فعالان بخش فرش کمک می کردید
رئیس اتحادیه تعاونی فرش دستباف اضافه کرد: بانک مرکزی می گوید با کاهش درآمد ارزی روبه رو شده و باید به یک شکلی صادرکننده را ملزم به برگرداندن ارز کرد اما صادرات فرش با صادرات سایر کالاها فرق دارد و نمی توان همچون سایر صادرکنندگان با این بخش برخورد کرد.
پارسال صادرات فرش ۷۰ میلیون دلار بود
وی اضافه کرد: تا دو دهه قبل ما سالانه یک میلیارد دلار صادرات فرش داشتیم و در ده سال اخیر که در بدترین شرایط تحریمی بودیم، سالانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار فرش صادر کردیم، اما از پارینه که بانک مرکزی بحث پیمان سپاری و تعهد ارزی را اجرا کرد کل صادرات فرش ما در سال قبل به ۷۰ میلیون دلار رسید.
تا دو دهه قبل سالانه یک میلیارد دلار صادرات فرش داشتیم و در ده سال اخیر که در بدترین شرایط تحریمی بودیم، سالانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار فرش صادر کردیم، اما از پارینه که بانک مرکزی الزام به رفع تعهد ارزی کرد کل صادرات فرش ما در سال قبل به ۷۰ میلیون دلار رسید
بهرامی اظهار داشت: بازار خارجی را از دست دادیم و به سبب اینکه خرید فرش دستباف اولویت مردم نیست و همین طور به سبب شیوع ویروس کرونا بازار داخلی را هم از دست داده ایم که این مساله به نزولی شدن تولید منجر می شود.
به واردکننده ابریشم و پشم تبدیل گشته ایم
وی با اعلان اینکه از سویی دیگر نیز به تامین مواد اولیه فرش توجهی نشده است، اشاره کرد: ما تبدیل به یکی از بزرگترین واردکنندگان پشم و ابریشم شده ایم این در حالیست که در کشور هم مزیت بسیار بزرگی در تولید ابریشم داشتیم و تا دو دهه پیش از صادرکنندگان این محصول بودیم. بهترین پشم ها را در کشور داریم اما به سبب عدم فرآوری، به صورت خام صادر می شود و بعد از فرآوری شدن در کشورهای خارجی با قیمت بالایی به کشور برمی گردد که همین موضوع تولید را تحت تاثیر قرار می دهد برای اینکه قیمت تمام شده را به شدت بالا می برد.
بهرامی اظهار داشت: هم اکنون نرخ هر کیلوگرم ابریشم بین یک میلیون و ۸۰۰ تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است.
به یکی از بزرگترین واردکنندگان پشم و ابریشم تبدیل گشته ایم این در حالیست که در کشور مزیت بسیار بزرگی در تولید ابریشم داشتیم و تا دو دهه قبل، صادرکننده این محصول بودیم. بهترین پشم ها را در کشور داریم اما به سبب عدم فرآوری، به صورت خام صادر می شود و بعد از فرآوری شدن در کشورهای خارجی با قیمت بالایی به کشور برمی گردد
رئیس اتحادیه تعاونی فرش دستباف اظهار داشت: بطور کلی حوزه فرش دستباف با کاهش تولید، کاهش صادرات، عدم حمایت داخلی در بحث تامین سرمایه و عدم اجرای بیمه قالیبافان روبه رو شده است.
تهاتر برای صادرکننده فرش راحت نیست
وی در مورد تهاتر، گفت: امکان تهاتر وجود دارد اما تهاتر کار راحتی نیست؛ تخصص صادرکننده در صادرات است. فرد باید به مواد اولیه و سیستم صادرات اشراف داشته باشد اما واردات کار صادرکننده نیست.
رئیس اتحادیه تعاونی فرش دستباف اظهار داشت: تعداد کل صادرکنندگان فرش ایران به صد نفر هم نمی رسد که همه این افراد هم مسن هستند و جوان زیر ۴۰ سال در صادرات فرش نمی بینید. صادرکنندگان فرش مثل باقی صادرکنندگان نیستند و سالهاست در این کار هستند و آبروی شغلی خودرا از دست نمی دهند؛ نباید بانک مرکزی این افراد را ملزم به تعهد ارزی می کرد برای اینکه با این کار فقط صادرات را از بین برد و تولید را تحت تاثیر قرار داد.
وی اضافه کرد: فرش دستباف ایران در طول تاریخ رتبه اول را در جهان داشت و حال به رتبه چهارم سقوط کرده ایم؛ این در حالیست که به دست آوردن جایگاه قبلی و کشورهای هدف قبلی خیلی مشکل و هزینه بر است. هند و پاکستان جای ما را گرفته اند. مصر که قبلاً حرفی برای گفتن در این بخش نداشت به سبب عدم حضور ما جایگاه خودرا تثبیت کرده است.
بهرامی گفت: ایران از نظر میزان تولید و طرح و نقشه فرش جایگاه بسیار خوبی در جهان داشت، اما مسئولان هیچ توجهی به این پتانسیل و پیشینه ندارند.
منبع: لوازم فلزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب