چاه های غیرمجاز كشور به ۳۲۰ هزار حلقه رسید
به گزارش لوازم فلزی دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی با تاكید بر این كه از زمان شروع طرح تعادل بخشی در سال ۱۳۸۴ تابحال بیشتر از ۶۶ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است، اظهار داشت: حدود ۶۷ درصد از چاه های یاد شده طی چهار سال اخیر پر شده است.
به گزارش لوازم فلزی به نقل از ایسنا، طی سالهای گذشته، ایران با روند كاهش سطح سفره های آب زیرزمینی و تبعات آن مواجه می باشد. طبق بررسی ها، در زمینه آب های زیرزمینی، به صورت جمعی رقمی در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد مترمكعب از ظرفیت مخازن دشت ها برداشته شده است، ازاین رو برای تعادل بخشی باید فرصت مناسبی به آن داد تا به مرور زمان با تغذیه درست این رقم به سفره ها بازگردد.
برپایه برنامه ریزی صورت گرفته باید در برنامه ششم توسعه ۱۱ میلیارد مترمكعب از برداشت سفره ها كاسته شده و به منابع آبخوان اضافه شود. براین اساس برنامه های متعددی در چارچوب اجرای طرح احیا و تعادل بخشی برای دستیابی به این مهم در دستور كار وزارت نیرو قرار گرفت. با توجه به وضعیت بحرانی منابع آبی، انتظار می رود دولت نگاه جدی تری به این مورد داشته باشد تا در سریع ترین زمان ممكن وضعیت منابع آب های زیرزمینی سر و سامان یابد.
در این باره، عبدالله فاضلی با اشاره به این كه تعداد چاه های غیرمجاز كشور به حدود ۳۲۰ هزار حلقه رسیده است، اظهار داشت: از زمان شروع طرح تعادل بخشی در سال ۱۳۸۴ كه این برنامه ردیف اعتباری دریافت كرده است، تابحال بیشتر از ۶۶ هزار حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده است كه از این تعداد حدود ۴۴ هزار حلقه طی چهار سال اخیر و با اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی كشور پر شده است.
وی، برنامه كوتاه مدت وزارت نیرو در این بخش را تعادل بخشی آبخوان های كشور دانست و اضافه كرد: تا آخر برنامه ششم توسعه، درصددیم افت موجود در آبخوان های كشور را تثبیت نماییم و در مرحله بعد ۶ میلیارد مترمكعب كسری مخزنی كه سالیانه در اثر برداشت بیش از اندازه به آبخوان های كشور تحمیل شده را جبران نماییم.
دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی با تاكید بر این كه كسری مخزن فعلی آبخوان های كشور به ۱۳۰ میلیارد مترمكعب رسیده است، اظهار داشت: براین اساس باید در فرایند ۱۵ سال پس از برنامه ششم توسعه، بتوانیم این منابع را جبران كرده و احیای آبخوان ها را به دنبال داشته باشیم.
فاضلی با اشاره به اینكه استان های شمالی گیلان، مازندران و گلستان دارای بیش ترین چاه غیرمجاز در كشورند، افزود: بعد از این مناطق، آذربایجان غربی، فارس، اصفهان، خراسان رضوی و كرمان بیش ترین تعداد چاه غیرمجاز را به خود اختصاص داده اند.
دبیر اجرایی طرح احیا و تعادل بخشی آب های زیرزمینی برداشت سالانه چاه های مجاز و غیرمجاز از آب های زیرزمینی را حدود ۴۶ میلیارد مترمكعب دانست و اضافه كرد: از این تعداد حدود ۴.۶ تا پنج میلیارد مترمكعب برداشت ها، مربوط به چاه های غیرمجاز و مابقی مربوط به چاه های مجاز است.
بر مبنای اعلام پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو، وی تصریح كرد: بر مبنای برنامه ششم توسعه باید كاهش ۱۱ میلیارد مترمكعبی بهره برداری از آب های زیرزمینی صورت بگیرد تا به تعادل در این بخش دست پیدا نماییم كه ممانعت از برداشت ۴.۶ میلیارد مترمكعبی چاه های غیرمجاز حدود ۴۰ درصد از این برنامه را محقق و نقش مهمی را در به تعادل رسیدن آبخوان های كشور ایفا خواهد نمود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب